Boekenbeurs 2021 ~ Verslag

BOEKENBEURS 2021

De boekenbeurs 2020 ging vanwege Corona helaas niet door. De 25ste boekenbeurs in 2021 maakte dat gemis goed met een extra uitgebreid aanbod aan bijzondere en kwalitatief goede boeken, aangevuld met een grote collectie DVD’s en CD’s.

Ondanks de beperkingen die Corona met zich meebracht, wisten veel bezoekers ons te vinden op onze inmiddels vertrouwde locatie, het clubgebouw van scouting René Höppener. Zaterdagmorgen stonden de klanten al ruim voor de start om 10.00 uur in de rij.

Populaire boeken

Vooral romans en Limburgensia bleken populair. Ook kinderboeken vonden gretig aftrek. Een basisschool kocht acht tassen kinderboeken, onder het motto ‘voor elke klas een tas!’ De sfeer op de beurs was ontspannen en dankzij het mooie weer konden bezoekers in de tent die buiten was opgezet, genieten van een kopje koffie of thee en zelfgebakken wafels.

Bezoekers tevreden…wij tevreden

De vele bezoekers gingen tevreden naar huis, sommigen met een enkel boek waar ze al lang naar hadden gezocht. Anderen met tassen vol ‘leesvoer’. “Papier leest nou eenmaal lekkerder dan digitaal”, was een veelgehoorde opmerking. Zoals bekend gaat de opbrengst van de beurs naar goede doelen voor kinderen die met armoede te maken hebben.

Vrijwilligers gezocht

In de voorbereidingen van de boekenbeurs zit het nodige werk. Het hele jaar door zijn wekelijks zeven vrijwilligers bezig met het sorteren van boeken die door particulieren naar de Vincentiuswinkel worden gebracht. Tijdens de beurs zijn op beide dagen zeker twintig vrijwilligers actief op beide dagen. Ongeveer 40.000 boeken hadden we dit jaar en ook dit jaar hielp scouting met het zware werk. Het vervoer werd dit jaar gesponsord door Autoverhuur Limburg.

Wij verheugen ons nu al op onze volgende beurs, de 26ste! – noteert u vast het laatste weekend van de herfstvakantie, 29 en 30 oktober 2022! (onder voorbehoud)

***

2019 – Weer een geslaagde Boekenbeurs

Tevreden kijken wij terug op een geslaagde boekenbeurs. Ondanks het slechte weer – veel regen op zaterdag en nog meer op zondag – wisten veel bezoekers ons ook dit jaar weer te vinden. Op zaterdagmorgen stonden ze al ruim voor de start om 10.00 uur in de rij.

Vooral de romans en de Limburgensia bleken in trek, en ook kinderboeken vonden gretig aftrek. En van het grote aantal puzzels dat dit jaar eenmalig aangeboden werd, is weinig meer over. Het hele jaar door zijn wekelijks zeven vrijwilligers bezig met het sorteren van boeken die door particulieren de Vincentiuswinkel worden aangeleverd. De opbrengst gaat naar goede doelen die met kinderen in armoede te maken hebben.

Tijdens de beurs zijn zeker twintig vrijwilligers actief op beide dagen. Ongeveer 40.000 boeken hadden we dit jaar en ook dit jaar hielp scouting met het zware werk. Van hun aanbod om voor de beurs gebruik te maken van hun clubgebouw maakten we dan ook dankbaar gebruik toen we vorig jaar niet meer in het gebouw van Gilde opleidingen terecht konden. Het vervoer werd ook dit jaar weer gratis verzorgd door Van Eijck transport uit Weert.

Leesvoer

Ook de bezoekers waren enthousiast, zoals blijkt uit de publicatie van De Limburger:
Op haar hurken checkt mevrouw B. uit Roermond of ze wel alle boeken wil meenemen, die nu al niet meer in haar grote boodschappentas passen. „Maar ik vrees dat ik ze allemaal aanschaf, lekker leesvoer voor de lange winterdagen. En ik ben met de brommobiel, dus ik hoef niet met al die kilo’s op de fiets te sjouwen.” Mevrouw B. komt al sinds ze zich kan heugen elk jaar naar de boekenbeurs die de Vincentiusvereniging nu al voor de 24ste keer in Roermond houdt. En met haar 37 jaar bewijst ze meteen dat de verkoop van tweedehands boeken niet alleen iets voor pensionado’s is.

Oorlogsboeken

Op de ingeklapte rolstoel van de heer T. (84) uit Boxtel ligt een stapel oorlogsboeken, zijn kleinzoon (tevens hulpje en chauffeur) bewaakt de buit. De heer T. struint al jaren boekenmarkten af voor documentatie en verhalen geschreven door militairen. „Een mooie vondst een aantal jaren geleden was een eerste uitgave van Kruistocht door Europa van Eisenhouwer. Ik kocht het voor een prikkie maar omdat het naar vocht stonk, heb ik er met de parfumfles van mijn vrouw in gespoten. Toen ik het een week later van onderuit de stapel haalde, waren alle zwarte letters één grote paarse vlek geworden. De alcohol had de inkt opgelost.”

 

Smaak

Even verderop heeft de heer L. (71) uit Roermond met een ontbrekend jaarboek van de Spiegel van Roermond zijn collectie Roermondse geschiedenis nagenoeg compleet, nu verzamelt hij Swalmen.

En mevrouw V. (64) uit Eindhoven wacht rustig op een stoeltje terwijl haar dochter de bananendozen vol boeken afstruint. „Die kent mijn smaak dus dat komt wel goed en na het lezen laat ik ze gratis achter zodat nog een keer iemand er plezier van heeft.”

 

***

Wij verheugen ons nu al op onze volgende beurs.

Voor de vijfentwintigste keer!

Onder voorbehoud!

Noteert u vast: het laatste weekend van de herfstvakantie: 24 en 25 oktober 2020!

***

Historie

Sinds 1996 organiseert de werkgroep Boekenbeurs ieder jaar in oktober de jaarlijkse boekenbeurs. In januari 2005 is de werkgroep een stichting geworden. Ieder jaar weer zijn veel vrijwilligers aanwezig voor het zware sjouwwerk, voor de inrichting en voor het goede verloop van de beurs. Zonder de inzet van al deze vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn onze boekenbeurs te realiseren.

Alle boeken die binnenkomen worden nagekeken en gesorteerd naar categorie en onderwerp. Ieder jaar opnieuw is deze beurs een groot succes. Steeds meer nieuwe, maar vooral ook veel vaste bezoekers weten de beurs te vinden. Opmerkingen als “ wat een sortering  boeken voor zo’n lage prijzen” en “jullie moesten deze beurs vaker per jaar organiseren” worden dan ook vaak gehoord.

Een bezoekster schreef destijds:

“Het was boven verwachting: alles mooi gesorteerd op onderwerp. Daardoor was alles gemakkelijk te vinden. Heel overzichtelijk! En ja, beslist om terug te komen. 

Vriendelijke groet van een boekenliefhebster.”